Naast het plezier en de spanning van het schuiven van sjoelschijven door de poorten van de sjoelbak, speelt de puntentelling een cruciale rol in het sjoelspel. Het is de puntentelling die bepaalt wie de ultieme sjoelkampioen wordt. In dit artikel zullen we de fascinerende puntentelling van het sjoelen verkennen en ontdekken hoe spelers de hoogst mogelijke score kunnen behalen.

De puntentelling:

De poorten van de sjoelbak hebben waardes van 1 tot en met 4. Dit betekent dat elke sjoelschijf die in een poort belandt, het overeenkomstige aantal punten oplevert. Maar er is een interessant twist. Als er in elke poort een sjoelschijf zit, wordt de waarde niet 10, maar levert het een totaal van 20 punten op. Dit betekent dat een volle sjoelbak met elke poort bezet een totaal van 40 punten waard is.

In totaal kunnen er met 30 stenen maximaal 148 punten worden behaald. Dit kan worden bereikt door zeven sets van vier sjoelschijven in alle poorten te plaatsen. Elk van deze sets is 10 punten waard, dus in totaal is dat 7 x 10 x 2 = 140 punten. Met 28 stenen in gebruik blijven er nog 2 stenen over.

Deze 2 stenen kunnen worden gebruikt om extra punten te verdienen. Elke steen in een poort is 4 punten waard, dus met de overgebleven 2 stenen kan een extra score van 2 x 4 = 8 punten worden behaald. Dit brengt de maximale sjoelscore op 148 punten.

Bonuspunten:

Maar er is nog een interessant aspect aan de puntentelling. Er kunnen bonuspunten worden verdiend op de maximale score van 148 punten. Als de score van 148 punten wordt behaald in maximaal twee onderbeurten, kan er een bonus van 8 punten worden toegekend. Dit stimuleert spelers om niet alleen een hoge score te behalen, maar ook om het efficiënt te doen.

Als een speler erin slaagt om de score van 148 punten te behalen in slechts één onderbeurt, krijgt hij of zij twee extra sjoelschijven terug. Dit beloont spelers die uitzonderlijk goed presteren. Als de score van 148 punten wordt behaald in twee onderbeurten, krijgt de speler één extra sjoelschijf terug.

Dit betekent dat de totale score die kan worden behaald 148 + 8 = 156 punten is, als de speler in aanmerking komt voor de bonuspunten.

De puntentelling voegt een extra dimensie toe aan het sjoelspel en maakt het nog spannender. Het streven naar de maximale score van 148 punten en de mogelijkheid om bonuspunten te verdienen, stimuleren spelers om strategisch te spelen en hun vaardigheden te verbeteren